نشنال اینترست
در مقالهای که از کامران خوانسارینیا مدیر سیاستگذاری «اتحادیه ملی برای دموکراسی در ایران» (NUFDI) و سعید قاسمینژاد عضو «بنیاد دفاع از دموکراسیها» (FDD) در پایگاه تحلیلی «نشنال اینترست» منتشرشده است آنها به این موضوع پرداختهاند که چرا فروپاشی جمهوری اسلامی و استقرار یک نظام سکولار و دموکرات در ایران تأمینکننده امنیت منطقه و همسو با منافع واشنگتن است.
در مقدمه این مقاله آمده در وین تیم مذاکرهکننده آمریکایی با محاسبات اشتباه خود در حال رقم زدن یک شکست است زیرا جمهوری اسلامی ایران درازای احیای برجام خواستار امتیازات پیاپی از واشنگتن است.
نویسندگان در تشریح کلیاتی از مذاکرات اتمی در وین مینویسند: در یک تغییر فاحش نسبت به چند ماه پیش وقتی جمهوری اسلامی تحتفشارهای سخت تحریمها قرار داشت اکنون بار دیگر درصحنه بینالمللی اعتمادبهنفس زیادی پیداکرده است. دولت بایدن که وعده داده بود سیاست خارجی دولت خود را بر حقوق بشر متمرکز میکند در عمل میخواهد یکی از وحشیترین دیکتاتوریهای جهان را از سقوط نجات داده و آن را ترمیم کند.
رابطین و عوامل رژیم ایران در رسانههای خارجی مشغول فریب افکار عمومی هستند اما برای عموم ایرانیها رژیم نامشروع جمهوری اسلامی محکومبه سقوط است و این فرافکنیها دور از واقعیت به نظر میرسد.
بر اساس نظرسنجیهایی که در ایران انجامشده ۵۱ درصد از شرکتکنندگان گفتهاند در سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری اسلامی شرکت نمیکنند؛ اعتراضات مداوم اقشار مختلف جامعه ازجمله خانواده جانباختگان اعتراضات نیز درستی نظرسنجیها را تأیید میکند و بیانگر این است که بسیاری از ایرانیان منتظر خیزش بعدی و آغاز اعتراضات هستند.
در این مقاله همچنین آمده بهدوراز فضای خیالی که در وین یا در توییتر سایه انداخته واقعیتی در زیرپوست سیاست ایران در جریان است که باید راهنمای سیاست ایالاتمتحده باشد: ایرانیها جمهوری اسلامی را نمیخواهند و خواهان تغییر رژیم هستند.
هرچند که تغییر رژیم در ایران ممکن است زنگ خطرهایی را در آمریکا به صدا درمیآورد اما بسیاری از ایرانیان معتقدند فروپاشی جمهوری اسلامی نه با هدایت آمریکا انجام میشود و نه نیاز به مداخله نظامی آمریکاییها دارد. سقوط رژیم ایران تنها به دست مردم ایران خواهد بود و تنها انتظار آنها از ایالاتمتحده این است که این دیکتاتوری را از فروپاشی نجات ندهد و در کنار آیتاللهها نایستد! هرچند ازنظر بسیاری از ایرانیها جو بایدن اکنون همین کار را میکند.
برای اینکه مشخص شود آیا تغییر رژیم ایران به نفع آمریکا هست یا نه نیاز به پرسیدن نوع تغییر از مردم ایران است.
در این مقاله تأکید شده که مردم ایران برخلاف رژیم جمهوری اسلامی به آمریکا نه بهعنوان «دشمن» بلکه به چشم یک متحد نگاه میکنند. بر این اساس، همکاری آمریکا بهعنوان متحدِ مردم ایران به ایالاتمتحده امکان مقابله با سه تهدید را میدهد:
- موضوع هستهای که بسیاری در پی شانه خالی کردن از بحث در مورد آن هستند. حتا در شرایطی که رژیم ایران در حال مذاکره با دولت بایدن بر سر احیای توافق اتمی است، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی تهدید کرد که اگر فشارها زیاد شود تهران تصمیم میگیرد که دستیابی به سلاح اتمی را پیگیری کند. واقعیت این است که تا وقتی این رژیم در ایران در قدرت باشد و زیرساختها و توان اتمی خود را نیز حفظ کند، همواره یک تهدید هستهای برای آمریکا و متحدانش به شمار خواهد رفت حالآنکه یک ایران آزاد چنین سودای ماجراجویانهای در سر نخواهد داشت.
- جمهوری اسلامی همچنان بهعنوان اصلیترین حکومت حامی تروریسم در جهان شناخته میشود. تهران به رهبران ارشد القاعده پناه میدهد و از گروههای تروریستی حمایت میکند. حتا بعد از امضای برجام در ژوئیه سال ۲۰۱۵ نیز رژیم ایران کمکهای مالی به تروریسم را متوقف نکرد و گروههای نیابتی مثل حماس و حزبالله همچنان نیروهای آمریکایی در منطقه را هدف قرار میدهند. حکومت جمهوری اسلامی قبلهی افراطگرایی شیعه و پشتیبان گروههای افراطی اسلامگراست؛ بنابراین سقوط جمهوری اسلامی بهعنوان منبع اصلی تأمین مالی تروریسم ستیزهجویان شیعه را تضعیف میکند.
- حمایت واشنگتن از تغییر رژیم میتواند برنامهی توسعه موشکهای بالستیک را پایان دهد. تهدیدات موشکهای قارهپیمای رژیم با توانایی تخریب بالا زمانی جدیتر میشود که این ابزار در اختیار سازمانهای تروریستی وابسته به جمهوری اسلامی در سراسر خاورمیانه و آمریکای لاتین قرار داده شود. درصورتیکه این رژیم در قدرت باقی بماند، این تهدیدات همچنان ادامه پیدا خواهد کرد. مردم ایران اکنون میگویند سفرههای خالی آنها به غذا نیاز دارد نه موشکهای آماده پرتاب در سیلوها.
نویسندگان این مقاله همچنین تأکید میکنند «بهترین راه برای متوقف کردن تهدیدات جمهوری اسلامی حمایت از مردم ایران برای دستیابی به یک حکومت سکولار و دموکرات است.»
خوانسارینیا و قاسمینژاد پس از تشریح خطرات و تهدیدات جمهوری اسلامی که در حال اجراست، در ادامه این مقاله نتیجه میگیرند: ایران بدون جمهوری اسلامی نهتنها موجب کاهش دشمنی با غرب میشود، بلکه سه فرصت اقتصادی و سیاسی قابلتوجه را نیز برای ایالاتمتحده فراهم میکند.
نخست، ایران یکی از تنها بازارهای نسبتاً دستنخورده باقیمانده در جهان است. نیمی از جمعیت ۸۵ میلیونی ایران تحصیلکرده و دوستدار غرب هستند که در سالهای نخست فعالیتهای اقتصادی و علمی خود قرار دارند. این نیرو فرصت قابلتوجهی برای سرمایهگذاری شرکتهای آمریکایی به شمار میرود که باوجود و استمرار جمهوری اسلامی بهعنوان یک رژیم ضدآمریکایی که به گروگانگیری شهروندان خارجی میپردازد و باوجود دخالت مافیای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اقتصاد چنین فرصتی هرگز مهیا نخواهد شد.
دوم، ایران آزاد فرصتی برای گسترش «پیمان ابراهیم» و توافقهای مشابه و صلح پایدار در منطقه است. ایران آینده بدون دشمنی با متحدان منطقهای آمریکا به ایالاتمتحده اجازه میدهد تا در کنار این متحدان قادر به تأمین امنیت منطقه بهصورت مشترک باشند. پس از استقرار یک نظام پایدار و دمکراتیک در ایران، این کشور نقش مهمی در مشارکت با سایر متحدان آمریکایی در منطقه خواهد داشت. چنانکه قبل از انقلاب ایران نقشی سازنده و دیپلماتیک برای صلح و ثبات در سراسر منطقه داشت.
سوم، آرام شدن تنشها در خاورمیانه به آمریکا امکان میدهد تا دوباره امکانات خود را در منطقه روی مشکلات امنیتی ازجمله حضور چین در خاورمیانه متمرکز کند. این منطقه برای منافع آمریکا حیاتی است نهفقط به این دلیل که دروازه بازارهای انرژی جهان است بلکه به خاطر اهداف توسعهطلبانه حزب کمونیست چین و ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه. چین و روسیه به دنبال تقویت جایگاه خود در منطقه هستند. سقوط جمهوری اسلامی تلاش این دو کشور را برای نفوذ در منطقه دشوار کرده و بلوک قدرت متحد واشنگتن را تقویت میکند. ایران دارای ذخایر گازی گسترده و بهاندازه کافی به اروپا نزدیک است تا گاز به کشورهای اروپایی صادر کند. از این نظر ایران رقیبی قابلاتکا برای روسیه جهت صادرات گاز به اروپا به شمار میرود؛ اما رفتارهای بیثبات کننده رژیم ایران در منطقه سبب شده تا روسیه بتواند بر بازار گاز طبیعی مسلط شود و اهرم سیاسی قوی در اختیار مسکو در برابر اروپا قرار دهد.
نویسندگان این مقاله در «نشنال اینترست» در پایان از دولتهای غربی بهویژه آمریکا خواستهاند ضمن حفظ تحریمهای جمهوری اسلامی و مقامات رژیم با فراهم کردن اینترنت آزاد و صندوقهای حمایتی از کارگران برای اعتصاب از مردم ایران حمایت کنند. آنها تأکید میکنند «چنین تغییراتی منجر به افزایش ظرفیت برای پایان دادن به یکی از مهمترین تهدیدات علیه آمریکا و متحدانش میشود و منافع حیاتی آمریکا را نیز ارتقاء خواهد داد.»
برگرفته از کیهان لندن