فرصت‌های تازه و اپوزیسیون ایرانی

جیمی کارتر و جو بایدن

بعد از ماجراهای مربوط به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، سرانجام رئیس‌جمهور جدید ایالات‌متحده، جو بایدن ریاست جمهوری آمریکااز حزب دمکرات، روز چهارشنبه بیستم ژانویه ۲۰۲۱ به‌طور رسمی کار خود را به‌عنوان چهل و ششمین رئیس‌جمهوری این کشور آغاز کرد.

تغییر رئیس‌جمهوری در آمریکا، بی‌تردید اثرات تازه‌ای در جهان، منطقه خاورمیانه و ایران خواهد داشت؛ آنچه در این رابطه برای ایرانیان اهمیت دارد، مبادلات سیاسی و دیپلماتیک رژیم جمهوری اسلامی ‌با دولت تازه آمریکا و جایگاه اپوزیسیون ایرانی است.

اپوزیسیون جمهوری اسلامی در بخش عمده‌ای از فعالیت‌ها و افکار خود، از چندین سال قبل وارد مرحله جدیدی شده است؛ تعاملات میان گروه‌ها، احزاب و شخصیت‌های سیاسی و فرهنگی از گرایش‌های مختلف، در سال‌های اخیر بیش از گذشته بوده است؛ در این راستا بخشی از اپوزیسیون به‌سوی همگرایی و اتحاد ملی برای رهایی کشور از فاشیسم مذهبی و رسیدن به دمکراسی و آزادی، گام برداشته است. تدوین و اعلام «پیمان نوین» از سوی شاهزاده رضا پهلوی و دعوت مثبت و عملی به آن از سوی برخی احزاب و شخصیت‌ها، در کنار ایجاد جلسات همدلانه و ملی در فضاهای مجازی و دیدارهای حضوری، در ماه‌های اخیر بیشتر شده است.

بخش دیگری از اپوزیسیون با درک و شناخت شرایط حساس و سرنوشت‌ساز ایران، ایده‌ها و افکاری را برای دوران نوین گذار به دمکراسی در ایران ابراز داشته‌اند.

در بخشی از رفتارها و کنش‌های سیاسی، در داخل کشور اعتراضات با روش‌های مسالمت‌آمیز و حقوقی، بیش از گذشته در جریان است.

در خارج کشور هم شخصیت‌های شناخته‌شده و مقبول، به رایزنی با مجامع بین‌المللی حقوق بشری و برخی سران کشورهای دمکراتیک مبادرت کرده و صدای آزادیخواهی و حقوقی ملت ایران را به آنان می‌رسانند.

دولت ایالات‌متحده آمریکا و نهاد ریاست جمهوری در آن کشور، در طول چهل‌ویک سالی که از اقتدار خشن، ضد ملی و فاسد جمهوری اسلامی‌ بر ایران می‌گذرد، همیشه یکی از مخالفان اصلی و پیگیر برای مقابله با عملکرد غیرحقوقی نظام اسلامی‌ بوده‌اند؛ اگرچه در برهه‌هایی از تاریخ مقابله و معارضه با جمهوری اسلامی، تحت تأثیر منافع ملی ایالات‌متحده آمریکا قرارگرفته است، اما شکی نیست که مسئله حقوق بشر، حمایت از مبارزات مسالمت‌آمیز و مدنی ملت ایران، در کنار کنترل و مقابله با سیاست جنگ‌طلبانه و تروریستی جمهوری اسلامی، همیشه در صدر برنامه‌های رؤسای جمهوری آمریکا قرار داشته است.

دکتر نادر زاهدی

در شرایط فعلی که از یکسو رئیس‌جمهوری جدید با برنامه‌های مشخص و روشن برای مقابله و تعامل با جمهوری اسلامی ‌وارد کاخ سفید شده و از سوی دیگر رژیم ضد ملی و غیرحقوقی جمهوری اسلامی بیش‌ازپیش در موضع ضعف افتاده، اپوزیسیون ایرانی در موقعیت ویژه‌ای قرارگرفته است.

همان‌طور که اشاره کردم اینک با تلاش‌های چندین سال گذشته و با درس‌آموزی از تجربیات چهار دهه فعالیت‌های مبارزه و مخالفت با جمهوری اسلامی، بایسته است که با درایت و شناخت واقعیات سیاسی و دیپلماتیک جهان امروز، پروسه اتحاد ملی و حمایت فعال و سازنده از اعتراضات داخلی، راهکارهای اندیشه در برنامه‌ها، ایده‌ها و اهداف اپوزیسیون می‌تواند در راه‌سپاری به دمکراسی برای ایران آینده و رها از جمهوری اسلامی، نتایج عملی در برداشته باشد. همچنین شفافیت در برنامه‌های مبارزاتی و حضور فعال در ارتباطات با کارگروه‌های رئیس‌جمهوری جدید آمریکا، در اطلاع‌رسانی از شرایط اپوزیسیون و مطالبات داخلی هم‌وطنان، نقطه آغازی برای به عقب راندن رژیم جمهوری اسلامی‌ از حاکمیت ایران است.

ارسال نامه حزب مشروطه ایران (لیبرال دمکرات) به جو بایدن در دوران کاندیداتوری وی و نامه شادباش شاهزاده رضا پهلوی به وی به مناسبت تصدی مقام ریاست جمهوری آمریکا، گام‌های نخستین اپوزیسیون جهت بهره‌مندی از فرصت‌های تازه به وجود آمده است. باشد که فعالیت‌های متحدانه در گسترش رفتارهای مدنی و حقوق بشری در این فرصت تازه، راه سرنگونی جمهوری اسلامی ‌و دستیابی ایرانیان به آزادی و دمکراسی و رفع تبعیض‌های حقوقی و اقتصادی را هموار سازد.

مطالب مربوط

جزایر سه‌گانه و حفظ تمامیت سرزمینی ایران

رفتارهای ایرانی و شهروندی مدنی

مشروطه‌خواهی و ایران‌گرایی

این سایت برای ارائه بهتر خدمات به کاربران خود ، از کوکی‌ها استفاده می‌کند.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish
اطلاعات بیشتر