جهان پس از کرونا، هرگز مانند قبل نخواهد بود

هنری کیسینجر

خطر ویروس کرونا، هنری کیسینجر فیلسوف سیاست آمریکا، دیپلمات کارکشته دو دوره ریاست جمهوری نیکسون و فورد و مهم‌ترین نظریه‌پرداز سیاسی ایالات‌متحده در تاریخ معاصر این کشور را بیدار کرد تا با به صدا درآوردن زنگ خطر، نسبت به تغیر کلی و دگرگونی نظم جهانی در واپسای کرونا هشدار دهد. کسینجر در این هشدار پیش‌بینی کرده که بحران‌های سیاسی و اقتصادی ناشی از این بیماری به مدت طولانی و تا نسل‌‌های آینده ادامه خواهد داشت. نظریه‌پرداز سیاسی آمریکا نسبت به ضعیف شدن روابط ملت‌ها بر اثر این ویروس و فروپاشی پیوندهای اجتماعی منطقه‌ای و بین‌المللی هشدار داد.

وی با تقدیر از تلاش‌های دولت دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا در مقابله با بحران کرونا، گفت: «یک نظم جهانی جدید در حال شکل‌گیری است و ایالات‌متحده آمریکا باید به‌موازات مقابله با ویروس کرونا، آمادگی خود برای نظم جدید جهانی را فراهم کند.»

هنری کیسینجر، وزیر خارجه پیشین آمریکا، در مقاله‌ای در وال‌استریت ژورنال، نوشت که همه‌گیری کرونا سیستم جهانی را برای همیشه تغییر خواهد داد.

کیسینجر نوشت: جو سورئال همه‌گیری (کووید-۱۹) حسی که به‌عنوان یک مرد جوان در لشکر ۸۴ ام پیاده‌نظام در طی نبرد «آردنن» داشتم را یادآوری می‌کند. اکنون، مانند اواخر سال ۱۹۴۴، یک حس ترس تازه به وجود آمده‌ای وجود دارد که شخص به خصوصی را هدف قرار نمی‌دهد اما به‌طور تصادفی و با ویرانی اصابت می‌کند؛ اما یک تفاوت مهم بین آن زمان و زمان حال وجود دارد. استقامت آمریکایی‌ها در آن زمان توسط یک هدف نهایی ملی تقویت شد اما اکنون در یک کشور پاره‌پاره، دولت کارآمد و دوراندیش برای غلبه بر موانع بی‌سابقه در مقیاس بزرگ و وسعت جهانی لازم است. امروز حفظ اعتماد عمومی برای همبستگی اجتماعی، ارتباط جوامع با یکدیگر و ثبات و صلح بین‌المللی لازم است.

کیسینجر در ادامه افزود: «ملت‌ها با این عقیده و باور که دولت‌های آن‌ها می‌توانند این فاجعه را پیش‌بینی و تأثیر آن را متوقف کنند، هم‌صدا هستند؛ اما زمانی که همه‌گیری «کووید-۱۹» به پایان برسد، بسیاری از نهادهای کشورها شکست‌خورده مشاهده می‌شوند. گرچه این قضاوت بی‌طرفانه و عادلانه است ولی می‌تواند بی‌ربط هم باشد. واقعیت این است که جهان بعد از ویروس کرونا هرگز همان‌گونه مانند قبل نخواهد بود و خسارت‌های ناشی از شیوع ویروس جدید کرونا ممکن است موقت باشد اما آشفتگی سیاسی و اقتصادی ناشی از آن ممکن است برای نسل‌های زیادی ادامه یابد.»

وزیر خارجه سابق آمریکا توضیح داد که ویروس کرونا با شدت بی‌سابقه‌ای در حال گسترش است و شیوع آن تصاعدی است به‌نحوی‌که در ایالات‌متحده در هر پنج روز میزان مبتلایان دو برابر می‌شود. لوازم پزشکی برای مقابله با این موج گسترده ناکافی است. بخش‌های مراقبت‌های ویژه پرشده‌اند. آزمایش‌های زیاد گرچه به‌مراتب شیوع و سرایت را کمتر می‌کند اما برای تشخیص میزان عفونت ناکافی است. این در حالی است که واکسن موفقیت‌آمیز می‌تواند ۱۲ تا ۱۸ ماه دیگر آماده شود.

وی خاطرنشان کرد که بدیهی است که دولت آمریکا کار قابل‌اطمینانی به‌منظور جلوگیری از فاجعه انجام داده اما آزمایش نهایی این خواهد بود که آیا دولت آمریکا می‌تواند ویروس را کنترل کند تا اعتماد عمومی به توانایی‌ها در اداره خود را حفظ کند. گرچه این تلاش‌ها، گسترده و ضروری است ولی نباید ما را از وظیفه مهم و فوری دیگر یعنی راه‌اندازی یک پروژه موازی برای انتقال به یک سیستم پس از کرونا دور کند.
وی تصریح کرد که رهبران به‌طور «ملی» با بحران مقابله می‌کنند و با این ویروس سروکار دارند اما اثرات مخرب این ویروس مرز نمی‌شناسد. درحالی‌که امیدوارم حمله به‌سلامتی انسان‌ها موقت باشد اما تحولات سیاسی و اقتصادی که به وجود آمده می‌تواند برای نسل‌ها ادامه داشته باشد. هیچ کشوری، حتی ایالات‌متحده نمی‌تواند صرفاً با یک تلاش ملی بر این ویروس غلبه کند و پرداختن به نیازهای نوظهور اکنون باید با تدوین چشم‌انداز و برنامه همکاری‌های بین‌المللی برای مقابله با بحران همراه باشد. اگر مانتوانیم این دو را پشت سرهم انجام دهیم با بدترین حالت روبه‌رو خواهیم بود.

کیسینجر از دولت آمریکا خواست تا برای مقابله با عواقب بیماری همه‌گیر در سطح جهانی، روی سه زمینه اصلی متمرکز شود. اول، مقاومت جهانی از طریق توسعه تحقیقات علمی را نسبت به بیماری‌های عفونی تقویت کند. دست آورده‌ای علم پزشکی مانند واکسن فلج اطفال، ریشه‌کن کردن آبله و … ما را به سمت یک رضایت خطرناکی فرونشانده است. ما باید تکنیک‌ها و فن‌آوری‌های جدیدی را برای کنترل عفونت و واکسن‌های متناسب در میان جمعیت وسیعی توسعه دهیم. دوم، تلاش کنیم تا زخم‌های اقتصاد جهانی را بهبود ببخشیم. رهبران جهانی درس‌های مهمی را از بحران مالی سال ۲۰۰۸ آموخته‌اند اما بحران اقتصادی کنونی پیچیده‌تر است؛ انقباض ناشی از ویروس کرونا برخلاف هر چیزی که در تاریخ شناخته‌شده، در سرعت و مقیاس جهانی است. اقدامات لازم برای بهداشت عمومی مانند دوری از اجتماعات و تعطیلی مدارس و مشاغل در ایجاد مشکلات اقتصادی مؤثر است. همچنین برنامه‌ها باید به‌منظور جلوگیری از هرج‌ومرج و بهبود قریب‌الوقوع آسیب‌پذیرترین افراد جمعیت جهان باشند و سوم، پاسداری از اصول نظم جهانی لیبرال.

او در پایان نوشت، ما از نبرد «آردنن» به دنیایی از رونق روزافزون و تقویت کرامت انسانی رسیده‌ایم. چالش کنونی جهان، مدیریت بحران و ساخت آینده به‌طور هم‌زمان است و شکست در این چالش جهان را به آتش خواهد کشاند.

 

برگرفته از العربیه

مطالب مربوط

ذهنیت ترامپ جدید

شهرت افسانه‌ای موساد، سرویس اطلاعاتی اسرائیل از کجا می‌آید؟

تلاش کارتر برای تعامل با خمینی

این سایت برای ارائه بهتر خدمات به کاربران خود ، از کوکی‌ها استفاده می‌کند.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish
اطلاعات بیشتر